UPRAWA PYSZNYCH LIŚCI...

Wygrzebalem dla Ciebie w sieci metody uprawy obu gatunków pysznych liści. Szpinaku warzywnego i nowozelandzkiego. Ponieważ jestem jedynie smakoszem i zupełnie nie znam się na uprawie wklejam te informacje w nie zmienionej formie...


--------------------------------

Szpinak warzywny (Spinacia oleracea)
rodzina: Komosowate (Chenopodiaceae)
rodzaj warzywa: liściowe


Najlepiej rośnie na glebach gliniasto-piaszczystych i piaszczysto-gliniastych. Nie powinien być uprawiany na terenach podmokłych lub zakwaszonych. Wymaga pH obojętnego lub lekko zasadowego, glebę można wapnować bezpośrednio przed uprawą szpinaku. Ponieważ ma płytki system korzeniowy ziemia powinna być zasobna w próchnicę.
Szpinak jest uprawiany w drugim lub trzecim roku po nawożeniu obornikiem. Mniej odporne na mróz odmiany ozime zaleca się uprawiać w miejscach osłoniętych od wiatru i przykrywać na zimę...

Dobrym przedplonem dla szpinaku są wszystkie warzywa odpowiednio wcześnie zwalniające zagon. Nie powinno się go uprawiać po: burakach, sałatach oraz po sobie samym...
Szpinak uprawiany wiosną jest dobrym przedplonem dla pomidora, ogórka i roślin kapustnych...

Przed siewem szpinaku glebę należy podlać i zasilić stosując po 250 g nawozu fosforowego i potasowego...
Gdy szpinak wiosenny lub jesienny ma kilka liści nawozimy go azotem nie przekraczając dawki 60 g nawozu. Następne nawożenie pogłówne, w dawce 40 g, przeprowadzamy po czterech tygodniach. Szpinak ozimy nawozi się azotem wiosną, po spulchnieniu gleby, stosując dawkę 100 g nawozu.
Zbyt wysokie dawki nawozów azotowych powodują nadmierne wytwarzanie w liściach szkodliwych dla zdrowia azotynów...

--------------------------------

Szpinak nowozelandzki, trętwian
rodzina: Pryszczyrnicowate
rodzaj warzywa: liściowe


Szpinak nowozelandzki udaje się na glebach od piaszczystych do średnio ciężkich pod warunkiem, że są one zasobne w składniki pokarmowe. Nie zaleca się upraw na glebach ubogich w próchnicę lub bardzo ciężkich, zawilgoconych. Szpinak nie ma wysokich wymagań świetlnych, dobrze rośnie także na zacienionych stanowiskach. Jest uprawiany w drugim roku po oborniku...

Szpinak można uprawiać współrzędowo razem z rzepą, rzodkiewką lub szpinakiem warzywnym...

Przed siewem glebę należy zasilić stosując: 70 g nawozu azotowego, 300 g fosforowego i 300 potasowego. Dodatkowo stosuje się dwukrotne nawożenie pogłówne azotem w dawce 70 g nawozu. Po raz pierwszy zabieg przeprowadza się gdy roślina ma dwa liście właściwe i drugi raz w połowie sierpnia...

Dawki nawozów podane w przypadku stosowania saletry amonowej, superfosfatu potrójnego i soli potasowej 60%. W przypadku użycia innego nawozu dawka powinna być przeliczona...

Nasiona można siać bezpośrednio do gruntu, ale ponieważ kiełkuje powolnie, zaleca się uprawę z rozsady. Na potrzeby 4-osobowej rodziny wystarczy 5-6 roślin. Przy produkcji rozsady należy wziać pod uwagę, że szpinak źle znosi przesadzane. Aby zapewnić sobie zamierzoną liczbę roślin na zagonie, powinno zostać przygotowanych nieco więcej sadzonek. Aby je uzyskać siejemy po 3 nasiona do niewielkich doniczek wypełnionych ziemią kompostową zmieszaną z piaskiem. Po wzejściu zostawiamy w doniczce najdorodniejszą roślinę...
Rozsada jest gotowa po 6 tygodniach od siewu, przed wysadzeniem do gruntu należy ją zahartować. Szpinak jest wrażliwy na mróz i nie powinno się go sadzić wcześniej niż w drugiej połowie maja. Płożące się po ziemi łodygi dorosłej rośliny wymagają duża wolnego miejsca i dlatego na 1 m2 sadzimy tylko 4 rośliny w rozstawie 60x40 cm. W suchszych okresach plantację należy podlewać...

Rośliny wysadzone do gruntu pod koniec maja plonują już po 4 tygodniach, a użytkować je można do sierpnia -- początku września. Zbieramy młode liście i końcówki pędów, użytkując je tam samo jak liście szpinaku warzywnego. Jeśli nie użytkujemy warzywa, końcówki pędów muszą być i tak obcinane, zapewni to odpowiednie odrastanie młodych liści...